Koronavírus: Koronavírus si vyžiadal vo svete už vyše 50.000 životov

03.04.2020 Celý región

Paríž 2. apríla (TASR) - Počet oficiálne potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie prekročil vo štvrtok celosvetovo 50.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov zhromaždených do štvrtka 19.50 h SELČ.

Z celkovo 51.364 úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2 zaznamenali 37.709 v Európe. V dvoch najpostihnutejších krajinách sveta - v Taliansku a v Španielsku - zaznamenali 13.915 a 10.003 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Vo Francúzsku už majú 5387 úmrtí a v Spojených štátoch si nákaza vyžiadala 5316 obetí na životoch.

Od vypuknutia epidémie v decembri v Číne hlásili celosvetovo najmenej 989.281 prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, pričom viac ako polovica z nich pripadá na Európu, ktorá ich má 542.077.

Spojené štáty a Kanada doposiaľ evidujú 235.900 prípadov nákazy vrátane 5427 úmrtí. V Ázii zaznamenali 112.061 infekcií a 3998 úmrtí.

Skutočný počet nakazených i úmrtí môže však byť podľa AFP vo viacerých krajinách aj omnoho vyšší, mnohé z nich totiž testujú len ľudí, ktorí si vyžadujú hospitalizáciu.
 
 

Irak má v skutočnosti tisíce nakazených koronavírusom, tvrdia lekári

Bagdad 2. apríla (TASR) - V Iraku sú v skutočnosti tisíce ľudí nakazených novým koronavírusom, nie iba 772 osôb, ako tvrdia úrady. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, ktorej to pod podmienkou anonymity povedali traja irackí lekári.

Lekári, ktorí sa podieľajú na testovaní chorých v Bagdade, uviedli, že počet nakazených sa pohybuje v rozmedzí od 3000 do 9000.

Iracké ministerstvo zdravotníctva informácie o tisícoch nakazených v krajine odmietlo. "Je to nesprávna informácia," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva.

Podľa oficiálnych údajov zomrelo v Iraku na nový koronavírus dosiaľ 54 ľudí.
 
 

Počet hlásených prípadov ochorenia COVID-19 vo svete prekročil milión

Paríž 2. apríla (TASR) - Počet hlásených prípadov nákazy novým koronavírusom na celom svete prekročil milión. Vo štvrtok večer o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zverejnených do 20.00 h SELČ.

Najmenej 1.000.036 nakazených, vrátane 51.718 mŕtvych, bolo zaznamenaných celkovo v 188 krajinách. AFP využila oficiálne údaje od jednotlivých krajín a od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Celkovo 234.462 infikovaných a 5607 mŕtvych hlásili v Spojených štátoch, kde sa ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom šíri v súčasnosti najrýchlejšie.

V Taliansku, najťažšie zasiahnutej krajine, pokiaľ ide o úmrtia, hlásili 115.242 prípadov nákazy a 13.915 úmrtí. Španielsko hlásilo 110.238 nakazených ľudí a 10.003 mŕtvych. Čína, kde sa koronavírus pôvodne koncom minulého roka objavil, informovala o 81.589 prípadoch nákazy a 3318 úmrtiach.

Počet aktuálnych prípadov nákazy vo svete je podľa predpokladov odborníkov vyšší, pretože mnoho krajín robí testy iba v najvážnejších prípadoch alebo u pacientov vyžadujúcich si hospitalizáciu.
 
 

V USA hlásia ďalších 1169 obetí, najviac na svete za jeden deň

Washington 3. apríla (TASR) - Nový koronavírus si v Spojených štátoch vyžiadal za posledných 24 hodín 1169 mŕtvych. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johna Hopkinsa (JHU).

Podľa AFP ide o dosiaľ najvyšší počet obetí koronavírusu za jeden deň spomedzi všetkých krajín sveta od začiatku globálnej pandémie.

Celkový počet obetí ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus SARS-CoV-2, tak v USA stúpol na 5926. Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 stúpol za posledných 24 hodín o viac ako 30.000 - na vyše 243.000. To je zhruba štvrtina z vyše milióna prípadov nahlásených na celom svete.

V USA sa uskutočnilo viac ako 1,3 milióna testov na COVID-19, uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bielom dome viceprezident Mike Pence.

"Teraz robíme denne vyše 100.000 testov na koronavírus," povedal na rovnakej tlačovej konferencii prezident Donald Trump. Dodal, že "je to viac ako v ktorejkoľvek inej krajine na svete".

Podľa prognóz Bieleho domu tento vírus zabije v USA pravdepodobne 100.000 až 240.000 ľudí, dodala AFP.
 
 

Česko potvrdilo už 3858 nakazených, otestovali vyše 60.000 ľudí

Praha 3. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Česku sa zvýšil na 3858. Aktualizované údaje zverejnilo v noci na piatok české ministerstvo zdravotníctva. Za posledný deň pribudlo 269 nakazených, informuje portál Novinky.cz.

V dôsledku koronavírusu v ČR už celkovo zomrelo 44 ľudí a 67 sa vyliečilo. Medzi vyliečenými je aj 96 ročná žena z Prahy. Dovedna v Česku otestovali už vyše 60.000 ľudí.

Núdzový stav, ktorý v snahe spomaliť šírenie koronavírusu v ČR vyhlásili 12. marca na nasledujúcich 30 dní, bude pravdepodobne predĺžený. Zrejme však len o 18 dní - do konca apríla.

Premiér Andrej Babiš pôvodne navrhol predĺženie o 30 dní, na čom sa následne dohodli aj členovia krízového štábu. V utorok však Babiš v súvislosti s nadchádzajúcim hlasovaním v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR avizoval, že vláda súhlasí s návrhom opozície, aby bol núdzový stav "zatiaľ predĺžený do 30. apríla", informovala televízia TV Nova.

Babiš zároveň informoval, že by po Veľkej noci mohlo dôjsť k uvoľneniu niektorých mimoriadnych opatrení, ktoré vláda prijala, aby zabránila šíreniu koronavírusu. "Myslím, že už v pondelok príde pán minister (dopravy a priemyslu Karel) Havlíček s nejakými konkrétnymi návrhmi. Mohli by sme uvoľniť niektoré živnosti a niektoré obchody," povedal premiér.

Česká vláda zaviedla viacero opatrení na pomoc podnikom a ľuďom, ktorí pre súčasné obmedzenia nemôžu pracovať. Banky aj nebankové inštitúcie napríklad musia klientom umožniť odklad splátok, čo podobne funguje aj s platením nájomného.
 
 

Nemecko eviduje 79.696 nakazených koronavírusom a 1017 úmrtí

Berlín 3. apríla (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Nemecku v piatok zvýšil o 6174 na celkových 79.696. Za uplynulých 24 hodín pribudlo aj 145 nových úmrtí, čím ich celkový počet stúpol na 1017. Vyplýva to z aktuálnych údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra Reuters.

Univerzita Johnsa Hopkinsa do piatku rána uvádza až 84.794 nakazených, čím ich počet, ako píše denník Die Welt, po prvý raz presiahol počet infikovaných v Číne. Univerzita Johnsa Hopkinsa zároveň eviduje až 1107 mŕtvych. Čísla tejto inštitúcie sa zvyknú mierne líšiť od oficiálnych údajov RKI, ktorý bilanciu nakazených a obetí aktualizuje len raz denne.

Hlavný nemecký orgán na kontrolu chorôb RKI zároveň medzičasom prehodnotil svoje odporúčania ohľadom nosenia ochranných rúšok na tvár, uviedol denník Süddeutsche Zeitung. Ak ľudia - aj tí bez symptómov ochorenia COVID-19 - preventívne nosia rúško, mohlo by to znížiť riziko prenosu vírusov na iných ľudí, píše sa na webovej stránke RKI.

To, či rúška skutočne zmierňujú riziko prenosu infekcie alebo pred nákazou chránia tých, čo ich nosia, však nie je vedecky potvrdené, upozorňuje RKI. Predtým tento inštitút nosenie rúšok odporúčal len pre ľudí s akútnym dýchacím ochorením.

Nie každý, kto sa nakazí koronavírusom SARS-CoV-2, si to aj hneď všimne, poznamenal RKI. U niektorých z infikovaných sa choroba COVID-19 vôbec neprejavila, no napriek tomu mohli vírus šíriť ďalej. Pravidlá týkajúce sa kašľania, kýchania, hygieny rúk a zachovania minimálneho odstupu od iných majú podľa RKI ľudia dodržiavať aj naďalej, aj keď budú nosiť rúška.
 
 
 

Štát New York má pľúcne ventilátory už len na šesť dní

New York 3. apríla (TASR) - V americkom štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Uviedol to vo štvrtok newyorský guvernér Andrew Cuomo, ktorého citovala televízia Sky News.

Štát New York má podľa Cuoma k dispozícii ešte približne 2200 voľných pľúcnych ventilácií, no každý deň pribúda zhruba 350 nových pacientov, ktorí ich potrebujú. Uvedené množstvo pľúcnych ventilátorov tak miestnym nemocniciam vystačí už iba na 6 dní.

"Je jedno, či dosiahneme vrchol epidémie teraz, alebo sa počet chorých ešte zvýši... stále budeme mať problém s ventiláciami," povedal Cuomo.

Zdôraznil tiež, že dobre zaplatí každému výrobcovi, ktorý pre štát New York vyrobí a dodá ochranné prostriedky ako rúška, respirátory, rukavice či plášte. Tých je totiž nedostatok aj pre pracovníkov v prvej línii.

Okrem toho Cuomo kritizoval, že USA sa v produkcii ochranných prostriedkov musí spoliehať na Čínu. "Mnohé z týchto výrobkov bolo vyrábaných v Číne, od ktorej ich teraz musia všetci nakupovať," dodal.

V USA evidujú už 245.559 prípadov nákazy novým koronavírusom a 6057 úmrtí, uviedla v piatok ráno televízia CNN. Jedným z epicentier epidémie v rámci USA je práve štát New York. Nákazu zaznamenali už vo všetkých amerických štátoch a teritóriách, žiadne úmrtie zatiaľ nehlásil len štát Wyoming.
 
 

Thajsko hlási 103 nových prípadov koronavírusu

Bangkok 3. apríla (TASR) - V Thajsku zaznamenali v piatok 103 nových prípadov choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet infikovaných osôb v tejto ázijskej krajine stúpol na 1978. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne Centrum pre COVID-19.

V krajine za rovnaký čas ochoreniu podľahli štyria ľudia, celkový počet obetí nákazy tak vzrástol na 19. Tri nové obete boli vo veku 72 až 84 rokov, pričom novým koronavírusom sa - rovnako ako mnohí iní - nakazili na preplnenom boxerskom zápase.

V Thajsku začal v súvislosti s koronavírusom od piatku platiť celoštátny zákaz vychádzania. Thajský premiér Prajut Čan-o-ča ešte vo štvrtok uviedol, že nové nariadenie zakazuje byť ľuďom na ulici od 22.00 h do 04.00 h miestneho času. Dôvodom tohto opatrenia je snaha zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Každému, kto tento zákaz poruší, hrozí trest odňatia slobody do výšky dvoch rokov. Niektorí jednotlivci, ako napríklad lekári, majú udelenú výnimku.
 
 

Japonsko hlási už vyše 3500 prípadov koronavírusu

Tokio 3. apríla (TASR) - Japonsko ohlásilo ďalších 227 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je doposiaľ najväčší denný nárast, informovala v piatok agentúra DPA.

Rekordné zvýšenie až o 97 prípadov zaznamenalo aj hlavné mesto Tokio.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Japonsku je 3508 vrátane 712 ľudí z výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola vo februári v karanténe v japonskom prístave Jokohama.

Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom, podľahlo v Japonsku 84 ľudí.

Guvernérka Tokia Juriko Koikeová v piatok oznámila, že situácia v hlavnom meste je vážna a že počet prípadov nákazy prudko tam rastie. Obyvateľov mesta vyzvala, aby zostali doma s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy.

Japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil, že krajina je na "pokraji" mimoriadnej situácie a upozornil, že Japonsko sa musí pripraviť na "dlhotrvajúci boj" proti koronavírusu.
 
 

Počet nakazených koronavírusom v Rakúsku stúpol na 11.348

Viedeň 3. apríla (TASR) - Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa v Rakúsku do piatku zvýšil na 11.348. V krajine evidujú už 168 úmrtí na ochorenie COVID-19, informoval portál OE24.

Z ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa doteraz vyliečilo 2022 osôb, 829 ľudí je v nemocniciach, z toho 245 na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.

Do štvrtku v krajine otestovali na prítomnosť koronavírusu 92.190 ľudí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Najviac nakazených evidujú v spolkovej krajine Tirolsko (2568). Silno zasiahnuté sú aj Dolné Rakúsko (1775 prípadov) a Horné Rakúsko (1806 prípadov). Vo Viedni bolo doteraz na nový druh koronavírusu pozitívne testovaných 1620 osôb.

V Rakúsku zostanú hotely, penzióny či prázdninové byty zatvorené až do 24. apríla. Rozhodlo o tom nariadenie ministerstva zdravotníctva, ktoré tak toto opatrenie v boji proti koronavírusu predĺžilo o ďalšie tri týždne.

Ako vyplýva z online prieskumu verejnej mienky Inštitútu pre obchod, predaj a marketing na Univerzite Johannesa Keplera v Linzi, až 47 percentám Rakúšanov chýba v časoch pandémie nakupovanie v obchodoch, ktoré sú aktuálne zatvorené. Prieskumu sa zúčastnilo 1006 osôb vo veku 18-75 rokov.
 
 
 

Poľsko zaznamenalo už 3149 prípadov nákazy a 59 úmrtí

Varšava 3. apríla (TASR) - Poľsko v piatok hlásilo 3149 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je v porovnaní so štvrtkovými údajmi nárast o 203 prípadov, informovala agentúra PAP.

Počet úmrtí sa od štvrtku zvýšil o dve na celkovo 59.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca; pacient sa podľa lekárov už medzičasom vyliečil.

Poľská vláda v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 vyhlásila stav pohotovosti a uzavrela všetky školy, divadlá, kiná a obmedzila verejné zhromaždenia. Do polovice apríla sú takisto zatvorené hranice. Vláda 31. marca oznámila sprísnenie opatrení.

Všetky obchody, ktoré predávajú stavebné materiály, budú po novom cez víkendy zatvorené, rovnako ako všetky kaderníctva, kozmetické salóny a tetovacie a piercingové štúdiá.

Obchody s potravinami zostanú otvorené, ale počet zákazníkov v nich bude obmedzený: budú tam môcť byť maximálne traja na jednu pokladňu. V čase od 10.00 do 12.00 h budú potravinové obchody, lekárne a drogérie otvorené iba pre osoby staršie ako 65 rokov.

Prístup do parkov a iných rekreačných areálov bude obmedzený a požičovne bicyklov budú zavreté.

V súlade s nariadením vlády sa na pracoviskách bude musieť dodržiavať vzdialenosť 1,5 metra medzi zamestnancami. Musia byť aj zabezpečené dezinfekčné prostriedky.

Pre súkromných dopravcov z vládnych nariadení vyplýva povinnosť obmedziť počet sedadiel pre cestujúcich.
 
 

V Rusku stúpol počet nakazených koronavírusom o vyše 600

Moskva 3. apríla (TASR) - Za uplynulých 24 hodín v Rusku zaevidovali ďalších 601 osôb s pozitívnym testom na nový koronavírus, čím sa celkový počet nakazených v Rusku zvýšil na 4149. Koronovírus bol potvrdený už v 78 z 85 subjektov Ruskej federácie.

Podľa agentúry Interfax o tom v piatok informoval federálny operatívny štáb. Z jeho údajov vyplýva, že nemocnice vo štvrtok opustilo ďalších 46 vyliečených osôb, čím ich počet stúpol celkovo na 281.

Nákaze podľahli ďalší štyria pacienti. Epidémia nového koronavírusu si tak v Rusku vyžiadala už 34 obetí na životoch.

Pod dohľadom lekárov je v Rusku 210.200 ľudí a vykonaných bolo viac ako 575.000 testov.

V súvislosti s vývojom epidémie ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že pracovné voľno v krajine sa predlžuje až do konca apríla, avšak s tým, že v prípade priaznivého vývoja epidemiologickej situácie sa toto voľno môže skončiť aj skôr.

Putin vo svojom príhovore zdôraznil, že zodpovednosť za situáciu v jednotlivých subjektoch krajiny majú ich gubernátori či prezidenti. Agentúra Interfax informovala, že medzičasom sa týchto funkcií už vzdali najvyšší predstavitelia Komijskej republiky, Archangeľskej oblasti a Kamčatského kraja.

Putin zdôraznil, že nútené voľno budú mať všetci zamestnanci platené, a to zamestnávateľom. Toto opatrenie platí pre všetkých občanov, ktorých práca nie je považovaná za životne dôležitú pre chod krajiny.

V Moskve, ktorá je jedným z hlavných ohnísk nákazy v krajine, predĺžili režim samoizolácie všetkých jej obyvateľov do 1. mája.
 
 
 

Berlínsky senátor: Opatrenia môžu trvať až do konca roka

Berlín 3. apríla (TASR) - Berlínsky senátor rezortu vnútra Andreas Geisel predpokladá, že opatrenia v boji s novým koronavírusom, ako napríklad dodržiavanie povinného odstupu medzi ľuďmi či iné obmedzenia môžu platiť až do konca roka. Informoval o tom v piatok denník Die Welt.

"Nebude to trvať donekonečna. Ale nebolo by teraz seriózne povedať, že 19. apríla bude po všetkom," povedal Geisel v piatok pre rozhlasovú stanicu Inforadio. "Budeme sa musieť pripraviť na to, že síce tieto obmedzenia v priebehu apríla a mája určite musíme zmierniť... Ale obmedzenia, nariadenia o dodržiavaní odstupu, zmeny v našom životnom štýle - obávam sa, že toto nás bude sprevádzať celý rok," povedal.

"Ide o to, aby sme rýchlosť nákazy znížili natoľko, aby sme zdravotný systém nepreťažili a zabránili takým pomerom, aké nastali v Španielsku alebo Taliansku," uviedol Geisel s tým, že zatiaľ sa to nepodarilo dosiahnuť v potrebnej miere. Geisel zdôraznil, aby ľudia aj naďalej zostávali doma.

Šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler vyjadril na piatkovej tlačovej konferencii pochybnosti, či bude počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti v Nemecku v čase vrcholu pandémie koronavírusu dostačujúci. Ocenil, že počet lôžok sa zvýšil, no zároveň naznačil, že kapacity podľa neho nie sú postačujúce: "Osobne odhadujem, že nestačia," povedal s tým, že by bol rád, ak by sa mýlil.

Wieler zároveň povedal, že verí tomu, že v najbližších dňoch sa počet prípadov infikovaných koronavírusom zníži. Opatrenia zavedené v boji proti pandémii sú totiž podľa jeho slov účinné. Podarilo sa napríklad dosiahnuť to, že jeden nakazený človek infikuje len jedného ďalšieho. Ak sa toto číslo ešte zmenší, časom by sa znížil aj počet nakazených, dodal.

Hlavný nemecký orgán na kontrolu chorôb RKI zároveň v piatok prehodnotil svoje odporúčania ohľadom nosenia ochranných rúšok na tvár a priznal, že môžu znížiť riziko prenosu vírusov na iných ľudí. Šéf RKI však varoval pred "falošnou bezpečnosťou" čo sa týka nosenia jednoduchých ochranných rúšok. Je to "to najhoršie, čo sa môže stať", uviedol a apeloval na to, aby ľudia dodržiavali pravidlá týkajúce sa kašľania, kýchania, hygieny rúk a zachovania minimálneho odstupu od iných. "Inak nosenie takýchto rúšok škodí viac než je užitočné," povedal.

Do piatku rána evidovali v Nemecku podľa údajov agentúry DPA viac než 80.500 nakazených a najmenej 1022 úmrtí.
 
 

Španielsko zaznamenalo viac ako 900 nových úmrtí, celkovo už 10.935

Madrid 3. apríla (TASR) - Španielsko už druhý deň po sebe zaznamenalo viac ako 900 úmrtí na následky ochorenia COVID-19 a celkový počet obetí v krajine dosiahol 10.935. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Počet úmrtí sa v porovnaní so štvrtkom zvýšil o 932. Zatiaľ najvyšší nárast Španielsko zaznamenalo zo stredy na štvrtok, keď ochoreniu podľahlo 950 ľudí.

Španielsko je čo do počtu úmrtí druhé na svete za Talianskom, kde ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom, podľahlo už takmer 14.000 ľudí.

Počet nakazených v Španielsku sa v piatok zvýšil o 7472 a celkovo je v krajine 117.710 potvrdených prípadov nákazy, uvádza na svojej webovej stránke denník El Mundo.

Viac ako 6400 pacientov je umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti a viac ako 30.000 ľudí sa už z ochorenia vyliečilo.

Z údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva však vyplýva, že rýchlosť, s akou pribúdajú nové prípady nákazy a úmrtia, sa postupne znižuje.
 
 

Karanténne opatrenia budú zrejme v Taliansku platiť aj po 1. máji

Rím 3. apríla (TASR) - Opatrenia na obmedzenie sociálnych kontaktov, cieľom ktorých je zastaviť šírenie nového koronavírusu, budú v Taliansku platiť pravdepodobne aj po 1. máji. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie šéfa talianskej civilnej ochrany Angela Borrelliho o tom informovala agentúra Reuters.

Talianska vláda tento týždeň už predĺžila do 13. apríla platnosť nariadenia, ktoré zavádza prísne obmedzenia pohybu a prikazuje pozastavenie činnosti všetkých firiem a podnikov, ktorých fungovanie nie je nevyhnutne potrebné.

Borrelli v rozhovore pre spravodajský kanál Rai v reakcii na otázku novinára uviedol, že predmetné opatrenia zostanú v platnosti pravdepodobne aj po tomto dátume.

"Neverím, že táto situácia prejde do 1. mája. Musíme byť mimoriadne prísni," zdôraznil šéf talianskej civilnej ochrany.

Taliansko vo štvrtok evidovalo už 13.915 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, a vyše 115.000 nakazených.
 
 

Belgicko zaznamenalo 132 nových úmrtí

Brusel 3. apríla (TASR) – Belgické krízové centrum pre COVID-19 dnes doobeda oznámilo, že pandémia koronavírusu si počas predošlého dňa vyžiadala 132 nových úmrtí, čím sa celkový počet jej obetí v Belgicku zvýšil na 1143 osôb. Premiérka Sophie Wilmesová zároveň informovala, že vznikne pracovný tím na vysokej úrovni, ktorý krajinu pripraví na postupný návrat do normálneho života.

V Belgicku vykonali včera 3972 testov na koronavírus. Nových potvrdených prípadov nákazy zaznamenali 1422, pričom celkovo tak v krajine evidujú už 16 770 infikovaných. Za posledných 24 hodín bolo zároveň hospitalizovaných 578 ľudí, 377 pacientov naopak nemocnicu opustilo. Celkovo je v krajine hospitalizovaných 5552 ľudí, z ktorých 1205 leží na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.

"Prijaté opatrenia umožnili znížiť počet nových infekcií. Smerujeme k stabilnejšej situácii," uviedol pre belgické médiá epidemiológ a hovorca federálnej vlády pre ochorenie COVID-19 Emmanuel André. Priznal, že najrizikovejšie skupiny ľudí sú v opatrovateľských domovoch pre seniorov, kde sa vírus môže ešte ďalej šíriť. "Pokračujeme v riešení tohto problému," uviedol.

Belgická premiérka Sophie Wilmesová vo štvrtok pred poslancami parlamentu oznámila, že jej vláda začne pracovať na scenári ukončenia zdravotnej krízy. Upozornila, že ochranné opatrenia prijaté Radou národnej bezpečnosti na obmedzenie šírenia koronavírusu sú platné do 19. apríla, pričom je možné ich predĺženie do 3. mája.

"Zostavíme skupinu odborníkov na vysokej úrovni, aby sme pripravili postupný návrat do normálneho života. Bude jej predsedať odborník z vedeckého sveta, pretože vždy bude na prvom mieste ochrana zdravia," vysvetlila premiérka a dodala, že súčasťou tejto skupiny budú aj experti iných odvetví, napríklad aj ekonomickej oblasti.
 
 
 

Švajčiarsko dosiaľ zaznamenalo 19.303 prípadov koronavírusu

Bern 3. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vo Švajčiarsku sa v piatok zvýšil o 476 na 19.303. Švajčiarsko takisto potvrdilo 37 nových úmrtí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojší úrad pre zdravotníctvo (BAG).

Celkovo na chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2, vo Švajčiarsko zomrelo už 573 ľudí.

Švajčiarska vláda v piatok zdvojnásobila objem záchranného balíka, zameraného na zmiernenie vplyvu epidémie na ekonomiku, z 20 na 41 miliárd švajčiarskych frankov (z 18,95 na 38,85 miliardy eur). Parlament by mal zvýšenie balíka schváliť budúci týždeň.

Na celom území Švajčiarska platí mimoriadna situácia. Všetky obchody, reštaurácie, bary či voľnočasové strediská sú zatvorené do 19. apríla.
 
 
 

Británia hlásila rekordných 684 nových úmrtí na koronavírus

Londýn 3. apríla (TASR) - Británia hlásila v piatok rekordný počet ďalších úmrtí, až 684, na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. O novej každodennej aktualizácii informovala tlačová agentúra AFP.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol za predchádzajúcich 24 hodín o 4450.

"Do piatka 3. apríla do 09.00 h (SELČ) bolo testovaných celkovo 173.784 ľudí, z ktorých 38.168 malo pozitívny výsledok. Žiaľ, z tých ľudí, ktorí boli do štvrtka 2. apríla do 17.00 h v Spojenom kráľovstve hospitalizovaní a pozitívne testovaní, zomrelo 3605 pacientov," uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo zdravotníctva.
 
 

Štát New York hlási vyše 100.000 nakazených koronavírusom

New York 3. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v americkom štáte New York v piatok prekročil 100.000. S odvolaním sa na vyhlásenie newyorského guvernéra Andrewa Cuoma o tom informovala spravodajská televízia CNN.

V štáte New York je aktuálne 102.863 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom, hospitalizovaných je viac ako 14.000 ľudí.

Iba za posledných 24 hodín zomrelo v štáte New York ďalších 562 ľudí, čím počet úmrtí stúpol na 2935. Ide o doteraz najvyšší denný prírastok, uviedol Cuomo.

V snahe bojovať proti nedostatku zdravotníckych pomôcok Cuomo podpísal nariadenie, ktoré štátu umožňuje využívať pľúcne ventilácie a ochranné prostriedky od inštitúcií, ktoré ich v súčasnosti nepoužívajú.

Newyorský guvernér už skôr uviedol, že v štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Okrem toho Cuomo kritizoval, že USA sa v produkcii ochranných prostriedkov musia spoliehať na Čínu.

V USA evidujú už viac ako 245.500 prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 6000 úmrtí, uviedla CNN. Jedným z epicentier epidémie v rámci USA je práve štát New York. Nákazu zaznamenali už vo všetkých amerických štátoch a teritóriách, žiadne úmrtie zatiaľ nehlásil len štát Wyoming.
 
 
 

Počet úmrtí na koronavírus dosiahol v Európe vyše 40.000

Paríž 3. apríla (TASR) - Pandémia nového koronanvírusu zabila v Európe vyše 40.000 ľudí, z nich viac ako dve tretiny v Taliansku, Španielsku a Francúzsku. V piatok večer o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov zverejnených do 18.20 h SELČ.

V Európe, ktorá je kontinentom najťažšie zasiahnutým nákazlivou chorobou COVID-19, zaznamenali celkovo 40.768 úmrtí (spomedzi 574.525 nakazených).

Taliansko a Španielsko sú najhoršie postihnutými krajinami na svete, majú 14.681 a 10.935 úmrtí, pričom Francúzsko zaznamenalo 5387 úmrtí.
 
 
 

Taliansko eviduje 766 nových úmrtí na koronavírus

Rím 3. apríla (TASR) - V Taliansku zaznamenali ďalších 766 úmrtí na nový koronavírus, celkovo je v tejto krajine s najväčším počtom mŕtvych na svete už 14.681 obetí. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho Úradu pre civilnú ochranu.

Počet nových prípadov nákazy je však už tri týždne počas celoštátne platnej karantény ustálený - za posledný deň ich pribudlo 4585, celkovo ich majú 119.827.

Zatiaľ rekordný počet nových prípadov za jeden deň (6557) zaznamenalo Taliansko 21. marca.

Celkovo sa doposiaľ vyliečilo 19.758 ľudí a hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) bolo 4068 osôb.

Lombardsko, epicentrum nákazy, celkovo zaznamenalo 1455 nových pozitívnych prípadov a 351 úmrtí.
 
 
 

Vo Francúzsku podľahlo na koronavírus ďalších 588 ľudí

Paríž 3. apríla (TASR) - Francúzsko zaznamenalo v piatok ďalších 588 úmrtí na nový koronavírus, údaj zachytáva obete ochorenia COVID-19 v nemocniciach. Ide o najväčší počet obetí za 24 hodín od vypuknutia pandémie.

Celkový počet ľudí, ktorí zomreli v nemocniciach, je tak v krajine 5091. V piatok večer okolo 20.00 h SELČ o tom informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa zdravotníctva Jeroma Salomona.

Nie je žiadny denný údaj o ľuďoch, ktorí vo Francúzsku podľahli ochoreniu COVID-19 v domovoch starostlivosti o seniorov. Salomon však novinárom povedal, že v takýchto zariadeniach zomrelo počas epidémie koronavírusu celkovo 1416 ľudí. Po pripočítaní tohto čísla je celkový počet mŕtvych vo Francúzsku najmenej 6507.
 
 

Vyberte región